SECTORBALL: La calificări în Ungaria

Data: 30 May 2013
Sursa: SectorBall

Sectorball-ul sau mai cunoscut nouă ca fotbal pe masă, este un sport relativ nou care a prins şi la noi consistenţă. Comunitatea jucătorilor din acest sport creşte, vin mulţi jucători din urmă, dornici să demonstreze că pot întrece performanţele veteranilor. Cu rezultate remarcabile la nivel internaţional, este suficient să-l amintim pe Pakai Gyuri, dar neavând un campionat adecvat, jucătorii se întrec în etape lunare.

Anul acesta, în premieră, s-au format două echipe de fotbal pe masă, pentru a merge la calificarile în liga a III-a din Ungaria. Unite sub aceaşi titulatură, Joma Târgu Mureş, echipele au fost formate din Moldovan Karoly, Dr. Havas Peter şi Simon Istvan la prima grupare şi Crainic Tibor, Valics Lehel şi Szabo Erno la cea de a doua.

Crainic tibor Moldovan Karoly

Calificările s-au ţinut la Budapesta, în sala de conferinţe a hotelului Goliat, duminică 26 mai. S-au prezentat la start 17 echipe care au fost repartizate în două grupe. Joma Târgu Mureş I a câştigat grupa 1 din care a făcut parte, ducând 6 puncte în TOP 8, iar Joma Târgu Mureş II s-a clasat pe locul 6, ducând 4 puncte pentru lupta locurilor 9-14.

Din păcate echipa Joma Târgu Mureş I nu a mai reuşit să exceleze şi în TOP 8, câştigând doar un singur meci din 4 clasându-se pe locul 7 la final (doar 4 echipe s-au calificat pentru toamnă). Cea de a doua echipă s-a clasat pe locul 12.

"Pe final ne-am pierdut concentrarea. Sunt meciuri multe şi este obositor să joci de dimineaţa până seara şi asta a resimţit echipa. Ne pare rău că nu am reuşit să ne calificăm în liga a 2-a, simt că o meritam." a declarat Dr. Havas Peter, jucător de sectorball, fotbal pe masă, de peste 30 de ani.

Dr. Havas Peter si Simon Istvan

Reprezentantul celei de a doua echipe, Valics Lehel, a spus "Noi, ca echipă a doua, ne-am dus pentru a acumula experienţă, în primul rând, şi a vedea cum se desfăşoară un concurs cu aproximativ 50-60 de jucători. Aici suntem un grup relativ mic, de 10 jucători şi ne ştim deja modul de joc. La Budapesta însă am văzut cum fiecare are stilul lui şi cum te poţi adapta la aceste stiluri. Am învăţat enorm de mult. La anul lucrurile vor sta altfel, vom reuşi să ne calificăm cel puţin cu o echipă, simt asta.
Pe de altă parte, am dori să putem povesti şi altora din experienţele acumulate. Sigur, aceste concursuri din Ungaria, mama Sectorball-ului, sunt la un alt nivel dar noi dorim să promovăm frumuseţea acestui sport aici, pentru a atrage jucători noi, să formăm o generaţie nouă care, în 2-3 ani, să ajungă să concureze pentru România la cel mai înalt nivel".

Valics Lehel

Jucători mureşeni se află în campionatele puternice ale Ungariei, ligile 1 şi 2, este vorba de Pakai Gyuri, Varga Ervin şi Simon Ferenc.

Ce este Sectorball-ul?

Mulți se întreabă ce înseamnă sector ball și cu ce se mănâncă! Pentru un înțeles mai larg este vorba de cunoscutul fotbal pe masă. Doar că acela avea regulile pe care le impuneam noi între noi când jucam. De această dată lucrurile sunt altfel. Ca orice sport are regulile și regulamentele lui.

De unde şi până unde?

Pentru a face un scurt istoric al acestui sport putem spune că a fost inventat undeva prin anii 1900-1910, atunci când fotbalul a devenit popular prin Ungaria. Străbunicii noștri, probabil, în serile lungi de iarnă, când meciurile de fotbal de pe terenuri mari lipseau, s-au gândit la o alternativă de ocupare a timpului liber. Au pus mâna pe masa de bucătarie, au făcut rost de câțiva nasturi de palton, mingea o fi fost un nasture de cămașă, au făcut două porți sau și-au folosit chiar mâinile pentru așa ceva și s-au apucat să joace fotbal pe masă.
Constatând că succesul nu a întârziat să apară au început să se adune mai mulți și să stabilească diverse regului de joc. In timpul celor două războaie mondiale foarte mulți, care jucau acest joc, s-au îndepărtat de Ungaria și au dus și pe alte meleaguri această preocupare cu iz sportiv. Acest lucru, însă, a avut și un lucru negativ. Fiecare grup de jucători își făcea regulile proprii astfel s-a ajuns la concluzia că este necesar un regulament al jocului care să fie universal valabil. Astfel, în anul 1958, s-au întrunit grupurile de jucători și s-a ajuns la un singur regulament care să folosit după aceea și pentru a organiza competiții sportive. În ziua de azi acest regulament este baza competițională, ulterior fiind însă, evident, îmbunătățit.

Szabo Erno

Cum a ajuns SectorBall ramură sportivă?

Cum am amintit, încă din anii '60 a fost jucat la nivel profesionist, dar lipsea recunoașterea unei clasificări ca și ramură sportivă. S-a încercat timp de 30 de ani să se obțină această recunoaștere, dar abia dupa revoluția din Ungaria au reușit să obțina acest statut și această denumire de de SectorBall. S-a înființat și Federația Ungară de SectorBall, ulterior formându-se și Federația Internațională de SectorBall (în 2002), acum cu peste 30 de țări afiliate.

Alte ştiri
Nou inceput de an in Sectorball - 07 March 2016
România câștigă Campionatul Mondial de Fotbal de Masă - Sectorball Citeste mai mult: România - 22 September 2015
Cupa Sovata 2014 - 23 March 2014
Cupa Mures Februarie 2014 - 01 February 2014
Cupa Mures Ianuarie 2014 - 20 January 2014
Desfasurare concursuri 2014 - 05 January 2014
Cupa Mures - Iulie 2013 - 08 August 2013
Cupa Niraj 2013 - 30 June 2013
Cupa Mures 2013 - Mai - 20 May 2013
Cupa Mures 2013 - Aprilie - 21 April 2013
| De prin presa | Evenimente-Concursuri |