Fotbal de masa - stil brazilian - 12 atingeri

Regulile de Joc 12 Atingeri (varianta simplificată - fotbal de masa brazilian)

1. Masa de joc: Dimensiuni 180 x 10 cm, înălţimea 78 cm. Spaţiul de joc 160 x 100 cm. Spaţiul dinaintea porţii 11x 30 cm, cel de şaisprezece 30 x 60 cm. La colţ avem un diametru de 3 cm, punctul de 11 se află la o distanţă de 20,5 cm faţă de linia de marcare. Cercul de mijloc are un diametru de 16 cm, semicercul dinaintea careului de şaisprezece este semicercul trasat din punctul de 11 cu un diametru de 16 cm.

2. Poarta: Poarta are o lăţime de 12,5 cm şi o înălţime de 5 cm, grosimea la bară variază între 0,15 şi 0,5 cm.

3. Instrumente: Echipele sunt compuse din 10 discuri rotunde, fiecare disc are un diametru între 38 şi 60 mm şi o înălţime de maxim 8 mm. Portarul este un dreptunghi de 35 x 80 x15 mm, care in orice fel de situaţii este aşezat pe teren cu faţa de 15 x 80 mm. Mingea este o bilă de pâslă cu diametrul de 10 mm.

4. Atingerile: În propriul careu fiecare echipă are dreptul la 12 mişcări consecutive, şi la cel mult 3 paşi cu acelaşi disc.

5. Este interzis jocul cu unghiile!

6. Şutul la poartă: Şutul la poartă este permis doar în cazul în care mingea se află în careul echipei adverse, şi echipa care joacă în ofensivă a semnalizat intenţia de a şuta. Se va aştepta momentul în care adversarul semnalizează că este pregătit. În cazul în care s-a auzit sunetul care semnalează sfârşitul jocului, şutul va mai fi permis doar în cazul în care intenţia de a şuta a fost anunţată înainte de acesta. Şutul este considerat finalizat în cazul în care mingea s-a oprit. La oricare dintre şuturi, în cazul in care mingea se loveşte de portarul echipei adverse sau de bară iar apoi acesta o atinge cu mâna, va fi considerat gol.

În oricare dintre situaţii, după o lovitură la poartă, şutul următor îi revine echipei în defensivă. În cazul în care mingea ajunge înapoi în poarta echipei care joacă în ofensivă, se va acorda gol.

7. Aşezarea discurilor: În cazul în care se începe jocul de la mijlocul terenului, echipa care dă şutul de start va avea trei jucători în interiorul careului central. Fiecare echipă va aşeza doi jucători la marginea terenului la o distanţă de 4 cm de la linia de mijloc, respectiv un număr de cinci fundaşi la o distanţă de 24 de cm de la linia de mijloc.

Discurile pot fi plasate doar in următoarele două situaţii: în cazul înscrierii unui gol sau în cazul unui şut în afara terenului de joc, în situaţia în care echipa atacantă a anunţat anterior lovitura la poartă. Cei din defensivă vor fi plasaţi la o distanţă de cel puţin 8 cm de la jucătorii din apărare. În cazul şutului în afara terenului de fiecare dată echipa care a dat lovitura îşi va plasa înaintaşii, iar echipa din defensivă îşi va amplasa apărătorii în funcţie situaţie. În urmare, echipa din defensivă îşi plasează înaintaşii, apoi echipa adversă face acelaşi lucru. În final, din nou echipa care a dat lovitura va popula terenul din mijloc şi în urmare echipa din defensivă face acelaşi lucru.

În cazul poziţionării echipei portarul poate fi aşezat oriunde în interiorul terenului de pedeapsă. În situaţia în care adversarul şutează la poartă, portarul poate fi lăsat în poziţia anterioară, dar în cazul în care echipa din defensivă decide schimbarea poziţiei, portarul va fi reaşezat în spaţiul de dinaintea porţii. În cazul loviturii libere sau la lovitura în afara spaţiului de joc portarul în mod obligatoriu va fi reaşezat în interiorul careului de 6 metri.

8. Portarul: Portarul va fi folosit doar în situaţia în care adversarul anunţă lovitură la poartă, ori ca fiind una dintre cele 12 atingeri, în cazul în care mingea este în interiorul careului. Portarul are de asemenea dreptul la cel mult trei atingeri, ca şi ceilalţi jucători din câmp, dar acesta va fi considerat ca fiind o singură atingere.

9. Număratul paşilor: Paşii vor fi socotiţi cu voce tare. În măsura în care una dintre echipe se află în incapacitatea de a mişca mingea, automat va urma cealaltă echipă. În cazul în care echipa adversă nu nimereşte mingea, din nou urmează primul jucător, dar socotirea va fi reluată din momentul în care acesta a fost întrerupt. Cercul poate fi continuat în cazul în care nu s-au produs neregularităţi, numărul paşilor nu a ajuns la 12 şi atâta timp cât mingea a avut ultimul contact cu propriul jucător.

10. Loviturile libere: Se va acorda lovitură liberă în cazul în care:

  • discul folosit are iniţial contact fie cu jucătorul sau cu portarul echipei adverse
  • în cazul în care mâna jucătorului, băţul jucătorului sau oricare parte a corpului intră contact cu mingea
  • în cazul în care un disc provoacă un fault, la linia centrală, acesta va fi scos în afara terenului de joc.

Se va acorda lovitură liberă directă în cazul în care:

  • jucătorul nu trage la poartă în decursul a 12 atingeri.
  • în cazul în care apar anumite greşeli de ordin tehnic (tărăgăneala, mişcarea neregulamentară)

În cazul loviturii libere cele 12 atingeri vor fi reluate de la început

11. Pedeapsa: În cazul neregularităţilor comise în mod direct, fiecare dintre acestea va rezulta lovitură de la 11 m din interiorul careului de 16 m. Iniţial echipa care joacă în ofensivă îşi va aşeza discul cu care realizează lovitura de pedeapsă , prinn urmare echipa care joacă în defensivă îşi va poziţiona portarul.

12. Începutul de la linia centrală: În propriul careu se vor poziţiona trei discuri în careul din mijloc, iar dintre acestea se va începe cu cel din mijloc. La primul pas mingea nu poate părăsi careul central, iar şutul la poartă este permis doar în cazul în care mingea deja se află în exteriorul acestuia. În cazul în care mingea la lovitura de început iese în exteriorul careului central, echipa adversă urmează să efectueze un pas.

13. Aruncarea de la margine/colţ: În măsura în care jucătorul este cel care provoacă lovitura de la margine ( face paşi ), numărătoarea va fi reluată din momentul în care a fost întreruptă. În cazul în care, în timp ce face paşi jucătorul realizează contact cu discul adversarului , vor rămâne trei paşi, dacă nu a ajuns încă la 12. (de exemplu în cazul în care obţine aruncare de la margine din a 10. lovitură, în acest caz îi vor rămâne doar două. )

14. În cazul în care adversarul scoate mingea în afara terenului sau în colţ, cei 12 paşii vor fi reluaţi.

15. Lovitura în exterior: în fiecare dintre situaţii aceasta va fi realizată de portar în aşa fel încât mingea să ajungă în exteriorul careului de pedeapsă. În urmarea executării portarul va fi reaşezat în careul de 6 m.

16. În cazul în care un disc, după contactul cu mingea, se loveşte de oricare dintre jucătorii echipei adverse, din atac vor rămâne in acest caz doar trei paşi de efectuat. ( doi paşi+şutul la poartă )

17. Conducerea jocului: Pentru fiecare dintre partide va fi delegat un îndrumător de joc, care va observa numărul paşilor, şi îi va reveni puterea de decizie în cazurile conflictuale. În cazul tărăgănelii va atenţiona jucătorul ca acesta este obligat să facă o mişcare în 5-10 secunde.

Notă: Se va evita prăfuirea mesei de joc. Suprafaţa este din lemn natural. Cu scopul alunecării optimale a jucătorilor faţa inferioară a discurilor se poate şterge cu un material îmbibat cu o soluţie care se foloseşte pentru lustruirea mobilierului sau a maşinilor.

Acest regulament a fost scris pe baza cunoştinţelor noastre din prezent, existând posibilitatea ca acesta sa nu fie foarte precis. În măsura în care vom intra în posesia regulamentului valabil definitiv, acesta poate suferi modificări. Până în acel moment, acesta este regulamentul unic valabil la concursurile organizate in Romania „12 atingeri”.